Zuur

Na een ongeorganiseerde mediastilte van een week rondom de trots van Hylpen is het wel weer eens tijd dat we wat van ons laten horen. Door een onverwachte inbeslagname van de bolide van de reporter kon er geen verslag gedaan worden (is misschien maar beter ook gezien de uitslag). Middels dit zeer gedetailleerde verslag van de zeer intensieve voorbereiding, wedstrijd en 'nabespreking' hoop ik u allen weer eens een inkijkje te geven in het verloop van deze week. We speelden trouwens tegen FVC, cluppie uit 'Liwwadden' die sinds dit seizoen ook op zaterdag wil spelen aangezien je dan wel lekker op de zondag kunt uitkateren en F1 kan koekeloeren. Aangezien wij pakkie hadden gekregen van IJVC (titelkandidaat) en zij van Udiros hadden gewonnen (4-2, ook titelkandidaat) werd er vooraf voor het gemak maar 0-10 voorspeld. Daarbovenop komt nog de intensieve voorbereiding (een training op donderdag en op vrijdag) die normaliter zeker niet bijdraagt aan de fitheid van de ploeg. Nadien zal het toch een effectieve methode blijken te zijn, daarover later meer.
Normaliter begint het avontuur op vrijdagavond in het kleine café aan de haven of bij de favoriete wijnlocatie van Meiland. Echter is er zoveel voorgevallen op de generale dat dit de moeite waard is om op te nemen in dit verslag.
Om te beginnen ons Sjans (Sander, uitleg komt later), hij besloot een stapel pionnen uit te spelen. Met als gevolg een valpartij waar een wielrenner 'U' tegen zegt. Het werd even spannend of Sander door deze zware botsing en valpartij zaterdag wel weer fit zou zijn. We waren nog niet klaar met de warming up of Eise viel uit met pijnlijke hamsters (broerlief/reportert net herstellende van de hamsters, zou het besmettelijk zijn?). Meevaller was dat Jan zijn turbo's weer gemaakt en opgewarmt waren en dus weer kon meetrainen. Verder verliep de training naar behoren. Er volgden vele boetes onder andere voor onkunde gecombineerd met enkele sloten, wat leidde tot vele visacties van menig speler. Dit ging na de training vrolijk door, Yke Joon (bedankt LC) ontdekte dat zijn handoek al eens gebruikt was. Dader was Remco, die lachend bekende. Blijkbaar heeft hij thuis geen goede inpakinstructies gegeven waardoor zijn tas incompleet was. Boete tot gevolg. Geen enkel probleem voor de beste man. Hij schittert sinds kort als ambassadeur in een Friese Stoptobercampagne (Remco is een voorbeeld voor velen en wordt dus gezien als een belangrijke schakel in het verminderen van het aantal rokers). Zelf is hij onlangs wel weer gespot met een stickie, maar dat zal wel een dubbelganger zijn dan.
De nazit (belangrijk onderdeel van de voorbereiding) geeft ook weer goede input voor dit verslag (ik zou een boek kunnen schrijven over onze avonturen, wellicht aan het einde van het seizoen een kleine verhalenbundel voor de liefhebber). Likjen Jappe die vele mensen heeft zien afhaken vanwege pijntjes besloot dat hij ook ergens last van moest hebben om mee te kunnen doen met de mode. Meneer had last van zijn hamstring, wees zijn kuit aan, er heilig van overtuigd dat deze daar zat. Na wat te hebben gelachen werd de expert (Jantje Turbo) erbij gehaald. Deze gaf Likjen Jappe gelijk, wat leidde tot meer gelach aangezien Jan had namelijj besloten om het spelletje mee te spelen. Na verduidelijking besloot Likjen even later wraak te nemen op de net weer fitte jan. Jan werd ongenadig hard geraakt op zijn voet door een stoelpoot, waardoor hij bijna weer in de ziekenboeg belandde. Daniel zijn wraak en wij bijna een speler minder.
Vaste rubriek van het verslag is de vrijdagavond met in de hoofdrol Meiland en glanzende bijrollen voor Sjans, Remco, Maicko Merk en de niet fitte Robin Poiesz (schijnt al vier maanden op rij werknemer v/d maand te zijn). Ons reporter was tevens ter plaatse, de rubriek moet tenslotte wel gevuld worden. Dit is gedaan middels een zeer vruchtbaar veldonderzoek in de Boekanier. Beeldmateriaal wordt er helaas uitgefilterd (er heerst stevige censuur bij de eindredactie), dus dit kan helaas niet worden getoond.
Eenmaal aangekomen in het stamcafé, bleek Sjans al ter plaatse genietend van zijn halve liter Rivella met schuim. Even later kwamen Remco en Meiland ook ten tonele, gelijk werd er een glaasje witte wijn besteld door Meiland. Dit gevolgd door vele andere uiteraard. Remco bleek na een paar versnaperingen wel zin te hebben in dansen bij Janssen. So be it, reporter ter plaatse werd verzocht om het schuifpaneel te bedienen, dit leverde mooie Hollandse hits op. Poiesz werd er nog even op gewezen dat alcohol zeer bevorderlijk is voor de bestrijding van keelontsteking (dit advies werd vervolgens ter harte genomen). Wel moest meneer 11 uur weer op de haven staan voor een potje ballen bij SDS. Evenals Merkie (Maicko draagt uiteraard alleen merk). Maicko besloot met Poiesz kleding en al de boekanier te bezoeken, vele versnaperingen te nuttigen en vervolgens, naar eigen zeggen, compleet nuchter weer naar huis te gaan.
Verder met de hoofdact, Meiland bleek even voortijdig de kroeg te hebben, gelukkig stelde hij niet teleur en kwam terug. Vervolgens demonstreerde hij, zwemmend in bacardi lemon, zijn rugslag op twee barkrukken. Dit tot vermaak van het aanwezige publiek. De avond naderde zijn eind en Meiland besloot een wvo'tje te bestellen (Wijntje voor onderweg, een gehele fles). Hij is vervolgens ergens in slaapgevallen op een verleidelijke bank op een tot nu toe onbekende locatie. Tot slot dient de bijnaam van Sander toegelicht te worden. Sander ontpopte zich tot womanizer, na enkele rivella's te hebben genomen. Dit leidde tot het aan de haak slaan van natuurlijk schoon, aangemoedigd door de omstanders, hoe het is afgelopen geen idee maar het leek veelbelovend. Misschien to be continued? Misschien een blauwtje? Heel misschien een nieuwe rubriek? Wie weet, de tijd zal het leren.
Dan de wedstrijddag zelf. Meiland die altijd fit is, schijnt goed te hebben geslapen zo goed dat hij om 12 uur nog niet wakker te krijgen was. De grote leider bleek voor de verandering om 13.15 al te willen beginnen. Wellicht voor foto's met de nieuwe tenues? Nee gewoon om ook voor de wedstrijd een bakje te drinken. Wordt weer afgeschaft, veel te vroeg. Voordeel was dat iedereen wel tijdig aanwezig was (behalve de geniale leider zelf), de meesten zowel geestelijk als fysiek, Meiland alleen fysiek zoals gebruikelijk. Het schijnt dat er door de kantinebaas speciaal RedBull wordt ingekocht voor Meiland. Wordt vast een succes en wij moedigen dit plan zeker aan.
Na 'bakjetiid' was het tijd om de gloedjenieuwe tenues aan te trekken. Na wat geklaag wegens krapte, van de lange en brede boys zat iedereen in het tenue. Of toch niet? Dit keer kon hij er zelf niks aan doen maar het kreeftrode Meilandtenue bestond alleen uit sokken en een shirt. Meiland in de boxershort? 'T zal toch niet? Ergens werd een broekje weggeplukt, gelukkig maar.
Dan de opstelling: Meiland op goal; verdediging bestond uit Likjen Jochum, Mountain, El Capitano en Jantje Turbo. Middenveld bestond uit Sjans, Yke Joon, de ambassadeur van de Stoptober campagne en Jelmer van Beek (uitleg volgt later). Voorin moeten Likjen Jappe en Roberto het verschil gaan maken. Wissels waren Eise met lastige hamsters, Tankert, Dirk en de in golfkleding verschijnende M. Merk ( heeft 19 holes geslagen). Pupil van de week was Sven Heeres, momenteel spelend voor Koudum, maar hopelijk in de toekomst bij ons in het eerste gezien zijn flitsende goal. Er dient opgemerkt te worden dat er een vervangende en zeer jonge scheids was geregeld (niet in ons voordeel zo bleek na het laatste fluitsignaal).
Nadat de pupil het openingsdoelpunt had gemaakt leek het net of FVC zich weer had opgemaakt voor een pupillendoelpunt. Echter was deze pupil 2 meter lang en had een baard. De 1-0 lag er zo snel in dat deze de reporter ter plaatse is ontschoten. Bleek een afstandsschot van Remco, keeper had denk ik ook last van het Meilandsyndroom en stond nog te pitten. Mooi voor ons. Lang kon er echter niet genoten worden, het stond binnen een paar minuten 1-2 door een goede aanval en een zeer discutabele penalty nadat Meiland in het duel de bal raakte en de tegenstander een fopduikje maakte. Scheidsie van dienst traptte erin. Tot aan de rust had het opportunistische Hielpen de betere kansen, dit leidde helaas niet tot de gelijkmaker. Totdat Likjen Jappe ergens diep in vijandelijk gebied opzichtig aan zijn hesje werd getrokken, penalty mee. Remco schiet beheerst binnen. 2-2 en rust.
Tijd voor een bakje en een wissel. Dirk erin, Hotze d'r uit.
Dit werpt niet meteen zijn vruchten af, in tegendeel het wordt zelfs 2-4 met een beetje hulp van de naar achteren geschoven Jelmer van Beek. Na veelvuldig koekeloeren naar Sven van Beek topgoals, wist Jelmer precies hoe hij Meiland moest verschalken. Zelfs Neuer had deze bal niet gehad. De knop moest duidelijk om. Wist je trouwens wel dat bergen ook kramp kunnen krijgen? Nou onze wel, Mountain moest na een zeer correcte tackle met de beentjes de lucht in, kramp. Nee kan toch wel door, ohnee toch weer kramp, wisselen maar. Mountain eruit, Tankert erin. Bleek gouden wissel, door twee per ongeluk goed geraakte ballen van ons Tankert wordt het 4-4. Eenmaal klaar op t pannetje van Likjen Jappe, deze is zelfs voor hem niet te missen. Daarna heet geserveerd voor de voeten van Roberto. Mooi man. Lang konden we niet juichen, het werd 4-5 door een scrimage. Daarna een mispeer richting hoekvlag van Roberto, of toch niet? Mooi balletje binnenkant paal erin (beetje hulp van de windgoden). Iedereen gek, iedereen blij. 5-5 mooie eindstand zou je zeggen, het was immers ook al diep in blessuretijd. Scheidsie dacht er anders over, gaf FVC uit medelijden nog een aanval cadeau, deze vliegt er wederom na een scrimage in. Is er voor ons dan ook nog een aanval. Nee, aftrap nemen en affluiten is het credo blijkbaar. Helaas hele zure pindakaas.
(Derde helft)
Dan in de 'nabespreking' oftewel de derde helft maar wat winnen. Loten werden uitgedeeld, het draaiend rad werd aangeslingerd en door sommigen werd een vleespakketje gewonnen. Toch nog persoonlijke overwinningen behaald. Lekker.
De reporter droop daarna snel af, dus is er van het verschafte beeldmateriaal uitgegaan. Zoals altijd werd het laat, maar dat is een vaststaand feit. Er werd wat geklommen door Daniel op een balk. Bravo. Vervolgens werd er met Sjans en wat dames op patrouille gegaan in Balk city. Hier werd het vrouwelijk schoon verder verkent, er werd nog wat gevist en toegehapt. Goed bezig Sjans. FC Fitboys was ook ergens met wat lui in een taxi onderweg naar Heerenveen om daar schijven door het dak heen te gooien en de hele tent af te breken. Er waren nog wat mensen in de kantine die een feestje bouwden tot laat.
Ik denk dat dit wel weer een mooie 'samenvatting' is van deze week. Volgende week staat er een uitpot naar Udiros op het programma (klinkt als een Grieks eiland, wel leuk). Ze speelden deze week 1-4 verlies tegen IJVC, biedt wellicht wat hoop voor ons.
Volgende week wederom objectieve verslaggeving van de aanloop naar de wedstrijd en de pot zelf. Komt weer goud, tot volgende week.

Dirk Blom