Vervroegde Kerst-special levert helaas geen punten op

Geachte lezer, het zou zo maar eens het laatste verslag van het jaar 2021 kunnen zijn vanwege aanscherpingen. Aangezien er alweer sneeuw in het land is gevallen en de dagen steeds korter en kouder worden, kan ik niet anders doen dan iedereen alvast fijne feestdagen te wensen en dat we elkaar in het aankomende jaar weer mogen begroeten op het veld of langs de lijn. Even zonder alle gekheid op een stokkie, het zou echt de laatste van het jaar kunnen zijn, aangezien de maatregelen weer aangescherpt zijn. Dit betekend dat het nog onzeker is of er de komende weken nog gevoetbald gaat worden. Trainen in ieder geval niet. Dat belet onze Mannschaft eigenlijk niet om te voetballen, want trainen is toch voor talentlozen.  Wellicht dat onze concurrenten er niet zo over denken. Vandaar dat ik zo vrij ben geweest om de Kerst-special (hest um in de gaten) naar voren te halen en wel deze zaterdag. Tegenstander is daarbij ook nog eens de koploper van onze prachtige competitie. VV DKV (niet te verwarren met SC DKV) mocht afreizen naar de parel van de Súdwesthoeke. Op papier dus een lastige en daarbij ook nog eens onbekende tegenstander. Nou ja bijna onbekend dan, ondergetekende heeft in het recente verleden wel eens tegen DKV gevoetbald en ging toen roemloos ten onder (3-0 het schip in). Gelukkig zijn de tijden en omstandigheden veranderd, nieuwe ronde nieuwe kansen. Maar voordat we naar moment suprême gaan, eerst het verloop van de voorbereiding. Een verslag is geen verslag zonder de aloude ingrediënten.

Allereerst dient vermeld te worden dat ons Trainert jarig was deze week (leeftijd is niet belangrijk en wordt daarom ook niet vermeld). Levert kratje groene knuppels op na de wedstrijd, altijd goed. Ten tweede dient te worden vermeld dat onze trouwe sponsor W. Kuipers een training heeft bekeken en zag dat het goed was. Je wilt als sponsor wel weten waar je jouw vermogen in belegd. Maar daarbij moet wel gezegd worden dat het ook nog een van de mindere trainingen was. Kun je nagaan hoe hoog het niveau normaal ligt op een goede dag. Ten derde, Rikkert traint weer volop mee. Goede zaak voor Rikkert en straks, als we weer loskunnen, ook voor de KNVB aangezien ze krap bij kas zitten.

Donderdagavond was er voorlopig voor het laatst een teambespreking. Met broodje kroket ditmaal, want je moet het jaar toch goed afsluiten. Vrijdagavond iedereen weer ‘betiid oppe koaie’ en zo brak zaterdag 27 november aan. D-day, Dag des Oordeels, moment suprême, of hoe je het ook maar noemen wilt. In ieder geval weer genoeg redenen om met gezonde spanning wakker te worden op de zaterdagmorgen, of zaterdagmiddag in het geval van Sjans.

Nu zul je vast, als trouwe lezer, denken van: “Ik mis nog iets, of eigenlijk iemand.”. Ja dat klopt, Hessel ‘Lafaard van de stad’ Meiland is nog niet genoemd. De persoon in kwestie zit ‘as we speak’ te genieten van de Spaanse zon, señorita’s en cerveza’s. Dat, terwijl wij op een koude en regenachtige middag in november spelen om kostbare punten.

Ja koud en regenachtig, want regenen dat deed het. Waar zaterdagochtend het veld nog prima bespeelbaar was werd dat met enkele buien tenietgedaan. Waar het elders in het land sneeuwde, regende het bij ons pijpenstelen. Zelfs ons heilige gras was niet geheel bestand tegen de zware regenval. Jong Hielpen werd zelfs afgelast omdat QVC het niet droog kon houden. Onze wedstrijd daarentegen ging wel door. 13.30 verzamelen we in het HQ dus. Zelfs de grote leider was stipt half twee aanwezig. Unicum, maar wel de banaantjes vergeten. We mogen ook niet te veel van hem verwachten natuurlijk. Risico op krampgevallen werd hiermee wel vergroot. Iedereen was aanwezig en zag er fit uit, dat beloofd wat voor deze middag.

De opstelling dan maar: tussen de palen in afwezigheid van Meiland, stond gelegenheidskeeper en ouwe Seun Erik; defensie bestond uit Manolevje, Mootje, Capitano en Mountain; het ren- en vliegwerk werd vandaag verzorgd door Henry (de stofzuiger, niet die voetballer), Sjans en Reportert; Voorin Likjen Jappe, ABBA en Daddy Roberto. De precieze formatie kan ik niet vertellen aangezien er steeds meer mensen buiten Hindeloopen mijn verslagjes ook gaan lezen en daardoor tactische informatie verkrijgen die ons de kop kan kosten. Dat is de prijs van bekend zijn, je kan en mag geen waardevolle informatie verschaffen aan je tegenstanders. Wissels voor vandaag zijn trouwens: Tankert, Tegeltje, Poiesz (met muts, drie paar sokken en 4 truien) en Kevin. Blessureboys MC afwezig wegens fit willen zijn, beetje tegenstrijdig maar goed zo zit het wel. Turbo heeft nog geen afspraak gemaakt bij de vakgarage dus die is ook afwezig. Duracell bedient vandaag de vlag.

Dan klinkt half drie het fluitsignaal voor de wedstrijd. Pupil v/d week Felicia mag de eerste aftrap van deze middag nemen en weet deze gelijk om te zetten in een doelpunt. Eerste van vandaag is binnen, netjes. Dan kan de wedstrijd daadwerkelijk los. Heerenveen is in de beginfase vooral aan de bal en weet dit ook om te zetten in kansen. Er beland een bal op de lat en er gaan ook wat ballen net naast. Hielpen weet hier in eerste instantie geen raad mee, maar het blijft wonder boven wonder 0-0. Helaas valt uiteindelijk het noodlot. Er wordt een vrije trap gegeven net buiten de zestien. De muur stond goed alleen de keeper niet. Balletje gaat richting verre hoek en raakt het netje aan. 0-1, helaas. Dan volgt ook al snel de 0-2. Heerenveen laat goed combinatiewerk zien en weet zo iemand vrij te spelen. De 1v1 wordt goed afgerond. Hielpen komt nu wel beter in de wedstrijd en begint zelfs wel wat gevaarlijker te worden. Toch moet de Mannschaft eerst nog een tegengoal verwerken. De bal wordt van achteruit naar voren geslingerd over de defensie heen. Onze lijnkeeper besluit niet uit te stappen waardoor de aanvaller na aannemen de bal in kan schuiven 0-3. Tijd om van onze kant ook eens wat te laten zien. Na een goed opgebouwde actie aan de rechterzijde tussen LJ en Sjans wordt er voorgezet. Wie anders dan ABBA weet deze voorzet te benutten. Vlak voor rust is het dan toch 1-3, zijn we dan terug in de wedstrijd? Het vervolg zal toch echt moeten wachten tot na de rust.

Scheids fluit af voor ‘bakjetiid’. Tijdens de rust kunnen we constateren dat we toch best goed mee kunnen komen met Heerenveen en zelfs nog wel wat kansen gecreëerd hebben. LJ durft er zelfs een kratje tussen te zetten dat hij gaat scoren in de tweede helft. Tijd om dit waar te gaan maken.

Ook in de beginfase van de tweede helft heeft Heerenveen het betere van het spel, maar weet dit niet om te zetten in al te grote kansen. Hielpen begint daarentegen steeds gevaarlijker te worden in de omschakeling. Door ook meer druk te zetten op de tegenstander wordt het spel van Heerenveen rommeliger en is het verzorgde er ondertussen wel af. Dit hebben we het liefst: strijd, passie en slecht voetbal. Dit ook nog eens in combinatie met een nat en modderig veld. Heerlijke pot en de ideale omstandigheden voor Hielpen. Doelpunten blijven echter nog even uit. Dan na 20 minuten te hebben gespeeld komt een verkeerde pass toch goed aan. De bal wordt opgepikt door Daddy en deze schuift hem door de stokken van de keepert in het netje. 2-3, juichen. De druk wordt opgevoerd en er wordt steeds meer risico genomen om er toch nog een punt uit te slepen tegen de koploper. Want zonder op te scheppen, dit is echt wel mogelijk. De underdog-rol ligt ons wel op z’n zachtst gezegd. LJ krijgt dan ook nog ergens kans om te scoren en zo geen kratje te hoeven halen. Helaas wordt deze niet goed afgerond en blijft het 2-3. Dan volgt er nog een wissel. Mountain kan niet verder en wordt vervangen door Tankert. We naderen de eindfase als het nemen van risico’s ons fataal wordt. Na wat gerommel achterin weet een speler van Heerenveen de bal in te tikken, er wordt nog wel geappelleerd voor buitenspel maar het mag niet baten. 2-4, tevens de eindstand want iedereen is inmiddels wel moegestreden en vindt het wel tijd voor de derde helft. De scheids ter plaatse vindt het ook wel mooi geweest en het eindsignaal klinkt.

De vervroegde Kerst-special tegen de koploper eindigt dus in een verlies. Er had meer ingezeten, maar er komt vaak ook een beetje geluk bij kijken. Helaas ontbrak dat beetje geluk vandaag, maar we moeten ook niet kijken naar onze plek op de ranglijst. We moeten kijken naar de stappen die we in de eerste maanden gemaakt hebben als nieuw team. Trainert is in ieder geval trots.

Dan breekt de derde helft aan. Iets waar ze bij Heerenveen ook niet op konden wachten. We hebben namelijk niet voor niets de mooiste en gezelligste kantine van zo’n beetje de hele wereld. Kleine samenvatting van deze helft: bier moest op, is net niet gelukt; shirtje van DKV hangt nu aan het plafond; de grote leider initieert een buikglij-competitie (uiteraard gewonnen); Graete Jappe deed ook mee; DKV heeft nog nooit zo’n mooie avond gehad; de grote leider organiseerde na bespreking bij hem thuis (was de buurt vast blij mee); Duracell blijkt het dansen nog niet te zijn verleerd; ook de grote leider beschikt over soepele heupjes (heeft nu mogelijk algehele spierpijn); ABBA nam een glas water; Blessureboys MC was ouderwets van de kaart en dit alles onder toeziend oog van de reporter ter plaatse. Kortom een goede afsluiter van het jaar, aangezien de kans klein is dat we nog spelen komende weken.

Tot zover de verslaggeving voor deze week en dus mogelijk ook gelijk voor het jaar 2021. Getraind wordt er in ieder geval niet in teamverband. Er wordt wel van iedereen verwacht dat ze hun (kilo)metertjes maken de komende weken om in topvorm te blijven. Zeker, aangezien de feestdagen voor de deur staan.

Wellicht tot volgende week en anders tot ergens in het jaar 2022. Komt goud’n.

Dirk Blom