Kerstfeest in mei

Na het kampioensfeestje van de Wâlde vorige week zaterdag stond voor deze week het ‘Kerst-feestje’ op het programma. Niet te verwarren met de feestdagen in december, waar het samenzijn met familie en vrienden en de verplichte nummertjes met de schoonfamilie onderdelen zijn van het pakket. Dit Kerst-feest-pakket bestaat uit de volgende onderdelen: perfecte weersomstandigheden op de Meenskar, laatste wedstrijd van het seizoen 2022/2023, Woudsend als tegenstander, verrassingen voor de hoofdrolspeler van de dag en natuurlijk de hoofdrolspeler zelf: Kerst ‘Kessie’ Heida.

In de aanloop naar de laatste van dit seizoen werd er nog tweemaal getraind. Hierin werd lekker fel getraind en mede door het mooi weer kwamen de ‘mooi-weer-voetballers’ weer boven drijven. Afgelopen donderdag werd er voor het laatst getraind onder leiding van ‘Kessie’. Dit werd afgesloten met een leuk toernooitje met leuke prijzen voor de winnaars. Na de tijd werd er zoals iedere donderdag nagezeten. Het nazitten op donderdag en de bijbehorende snacks die de corvee-ploeg moest verzorgen waren een van de eisen die hij twee jaar geleden opdroeg aan de selectie. Bij het nazitten werden mooie verhalen opgehaald door ‘Daddy’ en ‘Abba’ over het stappersleven en de avonturen die ze gezamenlijk hebben beleefd. Mooie dingen, waar de jongere jongens vol bewondering naar hebben geluisterd. Het slap ouwehoeren, drinken van een groene knuppel en het graaien naar snacks op de donderdag na de training is een van de manieren waarop ‘Kessie’ van dit zooitje ongeregeld een team heeft gemaakt samen met zijn compagnon ‘DGL’.

Met een nagenoeg complete selectie, alleen Sander ‘Sjans’ (geblesseerd) en Durk ‘Mountain’ (geschorst) ontbraken, kon de staf ervoor zorgen dat de laatste driepunter wordt binnengehaald. Jong Hielpen (Hielpen 2) hun competitie zat er al op. Jong Hielpen heeft een knappe tiende plek weten te bemachtigen, van harte mannen. Doordat Jong Hielpen al klaar was met de competitie kon er deze zonnige zaterdag 27 mei worden aangetreden met een 16-koppige selectie. Wat een luxe. Tegenstander is nummer zes van de competitie, Woudsend. In de heenwedstrijd werd er met 2-2 gelijkgespeeld.  

Om 13.30 werd iedereen op de HQ verwacht. Om zich daarna rustig klaar te maken in de kleedkamer op wat komen gaat. De grote JBL box werd aangezet en er werden een paar opzwepende nummertjes gedraaid. Bij het binnenkomen van de staf en het ophangen van het strijdplan wordt de muziek uitgezet en neemt trainer Heida het woord. Na de opstelling te hebben verkondigd en natuurlijk zijn wekelijkse spreuk te hebben uitgesproken: ‘Zonder strijd geen overwinning’. Verkondigde hij bij zijn laatste wedstrijd een niet eerder gehoorde spreuk: ‘Jim soeke het maar ût’. Later deze middag bleek dat hij deze spreuk eerder dit seizoen had moeten gebruiken.

Om 14.30 werd er afgetrapt op de Meenskar. Opstelling Hielpen: Hessel ‘Meiland’ – Thomas ‘De Tank’, GJ ‘Bokkie’, Sjoerd ‘Sopleppel’, Luut ‘Pizzabakker’ – Jelmer ‘Aete Henry’, Joon-Yke ‘Messi van de Meenskar’, Douwe ‘De Do’ – Robert ‘Daddy’, Remco ‘Abba’ en Daniël ‘Likjen Jappe’. Wisselspelers van dienst deze middag: Robin ‘Poeisz’, Hotze ‘Moo’tje’, Jeffrey ‘DJ Bennielekker’, Eize Wester en Niek Klaren.

Na de eerste vijftien minuten kon er worden geconcludeerd dat de elf mannen in het groengeel een mooie voetbalmiddag van willen maken. Er word goed gevoetbald, het initiatief in het eerste gedeelte van de eerste helft ligt volledig bij Hielpen alleen is dit nog niet uitgedrukt in de score. Tot de twintigste minuut. ‘Messi’ die eindelijk weer eens in de basis begint op de Meenskar steekt ‘Likjen Jappe’ de diepte in. Zoals vele teamgenoten ook vaak tegen LJ zeggen; op snelheid kan hij iedere verdediger in de vijfde klasse eruit lopen, daarin zijn de verdedigers van Woudsend geen uitzondering bleek. De 1 op 1 met de keeper maakte hij via een verdwaald been van de verdediger die in de achtervolging was, koelbloedig af. 1-0 Hielpen. Luttele minuten later werd het publiek op de Meenskar vermaakt door ware samba-achtige taferelen door het driekoppige middenveld. In verschillende combinaties lieten ‘De do’ en ‘Messi v Meenskar’ een paar roodwitten doldraaien. En dan heb ik nog het nog niet eens gehad over ‘Aete Henry’ die ook liet zien gemakkelijk nog mee te kunnen met het doldraaien van de tegenstanders. Was het effectief? Bij de eerstvolgende actie van ‘De Do’ versierde hij een penalty en ging hij er zelf achterstaan. Keeper de andere kant opgestuurd en bal in het netje. 2-0 Hielpen in de 35e minuut. Het krachtverschil staat op het scorebord en Hielpen gaat met een verdiende voorsprong de rust in. In de rust werd ‘De Tank’ gewisseld voor ‘DJ Bennielekker’. ‘De Tank’ voegde zich de tweede helft langs de lijn naast ‘DGL’, ‘Mountain’, ‘Kessie’ en ‘Sjans’. ‘Sjans’ is sinds vandaag ook capo van Hielpen Ultras geworden. Samen met Maiko ‘Klaas Cambuur’ zorgden zij voor een fijne sfeer langs de lijn en gaf hij de dorstige staf wat te drinken tegen de warmte, waarvoor dank!

De tweede helft verliep iets anders dan de eerste helft waar Hielpen heer en meester was. Woudsend had het initiatief en probeerde snel een aansluitingstreffer te maken. Waar in de eerste helft de tegenstander het ‘Meiland’ niet moeilijk heeft gemaakt, kwamen ze de tweede helft wel hierbij in de buurt. De verdediging leek in de tweede helft ietwat minder resoluut dan de eerste helft. Tot hele grote kansen leed dit niet in heb begin van de tweede helft,  in ieder geval niet tot reddingen waar ‘Meiland’ wakker van ligt. Na zeventig minuten spelen mag ‘Messi v Meenskar’ aanleggen voor een corner. Uit deze corner, die lang onderweg is, weet ‘Abba’ raak te koppen en zet zijn totaal op achttien goals deze competitie. 3-0 Hielpen. Na deze goal krijgen Wester en Klaren (beiden JO-17) en ‘Poeisz’ nog twintig minuten te spelen. Wester komt centraal achterin te staan, Klaren op rechtsachter.  ‘Poeisz’ komt op rechtsvoor te spelen. ‘Messi v Meenskar’, ‘Daddy’ en ‘De Do’ maakten plek voor deze drie. In het resterende gedeelte van de tweede helft zakte Hielpen in en loerde op de uitbraak. Wat resulteerde in een paar gevaarlijke uitbraken, waar het makkelijk had op kunnen lopen naar een monsterscore als het vizier iets scherper bij sommigen had gestaan deze middag. In de tachtigste minuut steekt ‘Likjen Jappe’ ‘Poeisz’ weg, die bij zijn eerste bal contact de bal meeneemt, loopt zijn directe tegenstander er met speels gemak uit en rond koelbloedig af. 4-0 Hielpen! Capo ‘Sjans’ heeft het niet meer, en smeert zijn keel nog even in met smeermiddel. Uiteindelijk doet Woudsend in de slotfase nog iets terug vanuit een vrije trap die vanuit de rechterzijde van het veld voor de goal van ‘Meiland’ komt. Deze probeert deze te pareren maar dit ging niet zoals gepland waardoor een speler van Woudsend de eretreffer mag maken. Eindstand 4-1, een verdiende overwinning van Hielpen op nummer zes Woudsend. ‘Kessie’ neemt me een mooie driepunter afscheid van twee jaar Hielpen.

Na de wedstrijd wordt er genoten van het mooie weer en zoals altijd blijft Woudsend, ook na een verliespartij gezellig de derde helft vieren in Hielpen. Deze derde helft stond in het teken van de wedstrijd onder leiding van ‘Kessie’. Die de afgelopen twee jaar ziel en zaligheid heeft gestoken in de SV. Daarom hoort hier ook een gepast afscheid bij. Na de zitting in de ‘bestuurskamer’ wordt iedereen opgetrommeld  van buiten om naar binnen te komen. Vanuit het bestuur en vanuit de spelersgroep worden er dankwoorden geuit richting ‘Kessie’ en er wordt gelachen om de anekdotes die ‘DGL’ verteld over de avonturen langs de lijn de afgelopen twee jaar. Naast een ‘bossie netels’, Hylper-pakket en een fotoboek van de afgelopen twee jaar werd er ook nog een verrassing ingevlogen. Het schijnt dat ‘Kessie’ bij een eerder afscheid in Bolsward een aantal jaren terug door vrouwelijk schoon is bedankt voor zijn diensten daar. De spelersraad vond dit ook een waardevolle toevoeging van het afscheid van ‘Kessie’ bij ons. Een prachtige middag die werd vervolgd in de kantine met karaoke onder leiding van Capo ‘Sjans’ en DJ Nextbeat.

Nog een mooie vermelding: het schijnt ook dat ‘De Do’, die het in de wedstrijd op de heupen had met mooie acties én wist te scoren, ook buiten het veld heeft gescoord. Puik werk. Volgende week zaterdag 3 juni is het jaarlijkse Jelle Eekma toernooi voor leden en niet leden. Mocht je je nog willen aanmelden hiervoor? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., stel je wil volgend jaar ook deel maken van onze SV is het leuk om sfeer te komen proeven.

Dit is het laatste wedstrijdverslag van seizoen 2022-2023 vanuit Hielpen. Wij zijn met zesentwintig punten gedeeltelijk achtste geworden samen met Espel. Een schappelijk resultaat, in een jaargang met ups en downs. Waarin de verschillen tussen goede en slechte wedstrijden groot waren. Maar waar het plezier en de strijd altijd werd geleverd. De ene keer in grotere maten dan de andere keer, maar dat ter zijde. Rest mij nog een ding te zeggen; volgend jaar willen wij de stijgende lijn doorzetten als team. Hopelijk zien wij u dan ook weer langs de lijnen!

Durk Smeding