Alwéér de complimenten maar geen punten.

Na de frustrerende nederlaag bij HJSC vorige week in Hommerts (2-0) mogen de mannen in het groengeel deze week thuis aantreden tegen NOK. Bij het typen van de naam van de vereniging uit Oudemirdum gaan de gedachten al gauw weer terug naar vorig jaar. Toen er een geweldige avond werd beleefd in de kantine en later in onze plaatselijke kroeg. Mooie dingen, slap ouwehoeren, gezamenlijk reflecteren op een wedstrijd van hoog niveau en elkaar de gek aansteken. Daarvoor voetbal je in de krochten van het amateurvoetbal, de vijfde klasse!


Terug naar het hier en nu. Voor het vlaggenschip van de mooiste elf-stedenstad is het vijf voor twaalf. Niet zoals bij Ajax: daar speelt men voetbal op een manier dat een Senegalese vrouw van tweeënzestig jaar voor het eerst op het ijs staat met hoge noren. Bij ons is dat anders. Na de wedstrijden tot nu toe in de competitie krijgen we vaak te horen dat ons team er aardig op vooruit is gegaan en dat we knap voetbal spelen. Desondanks staan we na drie wedstrijden op twee punten. Dat brengt ons niet op plekken op de ranglijst waarvan je zegt: "daar doen we het voor".
Om hier verandering in te brengen is het zaak om vandaag te winnen van NOK. Bij onze tegenstander vallen de dubbeltjes wel in de juiste richting. Daarom staan zij, voor het starten van de wedstrijd, ook op een knappe tweede plek achter lijstaanvoerder HJSC. Hierdoor wachten de mannen van Wido en DGL een taaie klus. Maar in Hielpen kan het spoken, vooral als er verkleedfeestjes zijn.


Op vrijdagavond staat er voor een deel van de selectie een verkleedfeestje op het programma. Eeuwig talent van de SV, Sharino heeft de prachtige leeftijd bereikt van dertig jaar. Dit moet natuurlijk gevierd worden. Verschillende talenten hebben zich in prachtige disco outfits getrokken en de sterren van de hemel gedanst onder toeziend oog van DGL. Outfit van de avond ging naar niemand minder dan Maiko ‘Klaasie Cambuur’ Bottinga. Naast verzorger te zijn van onze talenten, is hij ook koning van de dansvloer (zie @Hielpen1_onlyfans op Instagram voor beeldmateriaal). Een prachtig begin van het weekend!


Aangekomen op de mooiste dag van de week. Om 13:30 wordt de kleedkamer opgezocht door onze mannen. Na instructies en uitleg van Wido gaan we ons omkleden en klaarmaken om het trappetje te trotseren en het heilige groene gras van de Meenskar te betreden. Natuurlijk hoorde bij de uitleg ook weer een prachtige one-liner van Wido.
Wido’s Spreuk van deze week: “Je kunt aan het gras trekken, maar daar gaat het niet sneller van groeien”.


Een mooie spreuk wat de volgende uitleg kreeg: “rustig blijven, we willen graag winnen en ons melden in de bovenste regionen van decompetitie. Maar als we door blijven gaan met goed voetbal spelen zullen de punten binnenkort ook onze kant op komen”. Met voor sommigen in ons team een aardig diepzinnig verhaal op zak, werd de warming up gestart. De wind waaide (zoals bijna altijd in Hielpen) aardig. Bij het teruglopen naar de kleedkamer na de warming-up werd er tegen elkaar gezegd om het balletje lekker laag te houden om het onszelf makkelijk te houden. Zelf ‘Meiland’ was best fit. Hij was natuurlijk, net als onder andere gabbers van het eerste uur ‘Mountain’ en ‘Bob’ aanwezig op de discoparty van gisteren. Maar naar eigen zeggen heeft hij het rustig aan gedaan.

Stipt 14:30 betreden de beide clubs samen met de leidsman van vandaag het veld. Een speciaal bedankje richting de scheidsrechter van Tuinen bij deze; oorspronkelijke scheidsrechter had einde van de ochtend aangegeven niet in staat te zijn te kunnen komen. Van Tuinen heeft zijn middagsbesteding bij de plaatselijke vereniging in Noarkum met de vlag langs de lijn, laten vallen om zijn geboortestad te voorzien van een kundige scheidsrechter. Hiervoor dank, grote klasse.

Opstelling van vandaag aan de zijde van de groengelen: Hessel ‘Meiland’- Luut ‘Mr. Pizza’, Sjoerd ‘Sopleppel’, Bastiaan ‘Bassie’ ©, GJ ‘Bokkie’ – Douwe ‘De Do’, Hotze ‘Mo’, Yvo ‘Bob’ – Daniël ‘Likjen Jappe’, Sander ‘Sjansinho’, Robert ‘Daddy’. Bankzitters van vandaag: Rik ‘Rikkert’, Durk ‘Mountain’, Robin ‘Junior’, Hidde Blom en de Brakke verzorger: Maiko ‘Klaasie’.


Start van de wedstrijd. Hielpen heeft de bal een goed begin. De eerste tien á vijftien minuten wordt er goed spel op de mat gelegd vanuit onze kant. De bal wordt goed rondgespeeld, onze nummer tien ‘Bob’ word veel ingespeeld en die kan het spel makkelijk verplaatsen. Geen vuiltje aan de luc

ht zou je zeggen. Tot het moment dat NOK beter in de wedstrijd komt en de strijd op het middenveld ineens makkelijk begint te winnen. Onze verdedigende middenvelders lijken bij vlagen pionnetjes waar de blauw-witten uit Oudemirdum simpel voorbij kunnen lopen. Tot grote kansen lijdt dit gelukkig in eerste instantie niet. Niks is minder waar in minuut 29’. Het slecht wegwerken van de anders zo goed spelende ‘Mr. Pizza’, op de linksachter, zorgt ervoor dat de bal ten hoogte van de zestien tussen ‘Meiland’ en ‘Sopleppel’ invalt. Geen probleem zou je zeggen: balletje voor de keeper. Bij gebrek aan communicatie blijft het speeltuig tussen de beide heren liggen. De oplettende voorhoedespeler van NOK is er als de kippen bij en kan voor de 0-1 aantekenen. Een kans wat helemaal geen kans hoort te zijn.


In het resterende gedeelte komt Hielpen bijna langszij via een goed ingekopte bal van ‘Sjansinho’ (u leest het goed, een upgrade van de bijnaam, tekst en uitleg volgt), richting de doellijn, waar ‘Bassie’ de bal op de kruin krijgt en de bal over de lat heen tilt. Hierdoor blijft de 0-1 stand staan, wat ook de ruststand zal zijn.


In de rust volgt een donderspeech richting onze mannen. Waar we de afgelopen weken van iedereen veren in ons achterwerk hebben gekregen voor het vertoonde spel, werden deze er nu grof uitgetrokken, volkomen terecht. Na het goede begin was het spel niet herkenbaar. Complete black-out. Aan ons de zaak om het begin tweede helft weer op te pakken.


Ongewijzigd werd het strijdtoneel weer opgezocht. De wissels, die stonden te popelen om te spelen, mochten nog even de bank warm houden. De start van de tweede helft. Hielpen probeerde weer het ‘gewone’ spel op de mat te leggen. Dit ging met vallen en opstaan. Maar was al beter dan het einde van de eerste helft. Desondanks mocht ‘Meiland’ in minuut 55’ weer vissen uit zijn netje. Bij balverlies op het middenveld profiteerde NOK van de ruimte. Met een droge knal kwamen de bezoekers op 0-2. Tijd voor fris bloed. In minuut 60’ kwamen Jelmer ‘Aete Henry’ en Durk ‘Mountain’ in het veld voor ‘Likjen Jappe’ en ‘Mo’. Hierdoor werd er geswitcht van systeem, waardoor de druk volledig richting de bezoekers zijde was.
De goed spelende spits van vandaag ‘Sjansinho’ leverde de strijd die we van hem gewend zijn. Alleen was dit niet genoeg voor een juiste afronding. Tot een moment later in de wedstrijd. Daar liet hij zien wat hij in zijn mars heeft. Eerst een wissel in minuut 75’ ‘Junior’ komt het veld in voor Luut ‘Mr. Pizza’. ‘Junior’ liet meerdere malen zien in dit kwartier over een uitstekende balbeheersing te beschikken en maakt het de tegenstanders meermaals moeilijk. Tot geweldige uitgelezen kansen leidde de omzettingen en de wissels niet.

Paar vrije trappen en corners en echte honderd procent kansen bleven uit. Tot minuut 85’. Een steekbal van ‘De Do’ op ‘Sjansinho’ na goed doorzetten van ‘Aete Henry’. ‘Sjansinho’ omspeelt de keeper op een manier waarvan je denkt, dit had makkelijker gekund. Ware het niet dat het een grote truck was van ‘Sjansinho’. De bal lag op de achterlijn, waar hij een Luc Nillisje deed. De bal met een effect naar binnen werkt met zijn hak! 2-1, want volgens de grensrechter van de bezoekers was het speeltuig over de lijn geweest. Een grensrechter die het spelletje zelf ook geweldig vind én eerlijk is. Mooi om te zien dat ze er nog zijn! Wellicht kan de grensrechter van HJSC eens een woordje wisselen met deze man met de vlag van NOK…


Met nog een dikke vijf minuten op de klok. Na de aftrap van NOK was het voor de bezoekers alle hens aan dek. ‘Bassie’ schoof door naar voren waardoor ‘Sopleppel’ en ‘Mountain’ zich achterin maar moesten zien te redden. Met een slijtende pass vanaf de rechterkant op de inglijdende ‘Bassie’ van ‘Bokkie’ wordt het verdiende punt bijna binnengehaald. Ware het niet dat er een teenlengte gemist werd bij onze aanvoerder.


De punten gaan mee naar Oudemirdum, want de uitslag is 1-2. Hielpen heeft de complimenten weer, NOK de punten. Harstikke leuk, maar je koopt er niks voor. Na de tijd was het stil in de kleedkamer: weer onverdiend verloren. Aanstaande zaterdag zijn we vrij. Een mooi moment om even wat anders te doen, een weekendje weg naar Milaan o.i.d. is voor dit weekend perfect (of een andere bestemming uiteraard). Wellicht wel goed voor onze mannen die op de ranglijst nog een team onder zich hebben.


De nazit was gezellig, de gasten uit Oudemirdum moesten net zoals ‘Aete Henry’ zich melden in Balk bij het Oktoberfest. ‘Sjansinho’ en ‘Mo’ lieten zich nog even zien in de derde helft in ons fijne HQ. Na de tijd werden er her en der nog groene knuppels genuttigd, voor verder verslag check ons kanaal op Instagram.