De aansluiting naar de subtop

Na een weekend vrij te hebben gehad omdat Woudsend had besloten om de wedstrijd af te lassen in verband met het vele water wat er de afgelopen tijd uit de lucht is gekomen, mogen we weer.  Jammer voor ons, wij hadden wel zin om even op bezoek te gaan bij de rode lantaarndrager van de competitie. Een deel van de selectie was er al vanuit gegaan dat de wedstrijd in Woudsend niet doorging. Want, op vrijdagavond werd er bezoek gebracht aan het groots opgezette Winterfest in ons eigen stadje. Of het feest ook zo groots was laat ik in het midden, het schijnt dat Meiland en consorten blij waren met de vrije zaterdag.

Met een weekendje teambuilding achter de rug bereiden we ons voor op het treffen met Arum. De ‘kloiklûten’ zijn de afgelopen twee jaar een lastig te nemen horde voor ons aller eerste. In de vier voorgaande wedstrijden tegen Arum stapten de Hielpers nog niet met drie punten van het veld af. Een extra motivatie, naast dat bij winst tegen Arum, Hielpen op gelijke puntenaantal komt met Arum en daardoor aansluit bij de subtop in de competitie.
Zaterdag 2 december. Het loopt tegen het einde van dit jaar, Sint en Piet zijn in het land, de dagen worden korter en er staat nog een thuisduel voor Hielpen 1 dit kalenderjaar plaats. Waar het bij vele verenigingen in de buurt de vraag was of er kon worden gespeeld in verband met koning winter die ook het land heeft betreden. Was deze twijfel er niet op de Meenskar. Eigenlijk kan er altijd worden gevoetbald op de Meenskar, zo ook vandaag. Tegenstander van vandaag: Arum. Arum, dat aspiraties heeft om bovenin mee te draaien is terug te vinden op een zesde plaats met elf punten. Vorig seizoen hebben zij hun seizoen verlengd met nacompetitie voetbal, maar zonder succes.

Bij het binnentreden van de kleedkamer om 13:30 was er een gemoedelijke sfeer, trainert nam het woord nadat iedereen de opstelling tot zich had genomen. Wido’s spreuk van deze week: ‘Zonder doel, kun je ook niet scoren’. Voor het eerst, snapte iedereen gelijk wat hij met de spreuk van de week bedoelde! Het strijdplan werd besproken, waar we op trainen moeten we doorzetten richting de wedstrijden: SCOREN! Aan goed voetbal tot aan de zestienmeter van de tegenstander is geen gebrek, maar de trekker wordt te vaak niet overgehaald. Duidelijke taak voor de mannen van Wido en DGL.

Om 14:30 werd het startsignaal gegeven door scheidsrechter Koole. Hielpen betrad het veld met de volgende opstelling: Hessel ‘Meiland’, Luut ‘Mr. Pizza, Sjoerd ‘Sopleppel’, Bastiaan ‘Bassie’ ©, Thomas ‘De Tank’ – GJ ‘Bokkie’, Douwe ‘De Do’, Yvo ‘Bob’ – Robert ‘Daddy’, Rik ‘Rikkert’ en Sander ‘Sjans’. Wisselspelers van vandaag: Durk ‘Mountain’, Remco ‘Abba’, Daniël ‘Likjen Jappe’ en Hidde ‘Lytse Blom’.

De wilskracht om te winnen en de strijd op het middenveld werd vanaf de eerste minuut door Hielpen gewonnen. Speciale vermelding voor het middenveld van Hielpen, wat goed stond en veel arbeid leverde. Belangrijke pion hierin is ‘Bob’, spelend op 10 was hij de aanjager op het middenveld. Hierdoor volgde er ook een legio aan kansen voor Hielpen. Het manco van de afgelopen periode hielt stand, er werden genoeg kansen gecreëerd maar ze vielen niet in het netje. Tot aan het einde van de eerste helft. Tot die tijd werden de duels door Hielpen niet geschroomd, hierdoor werd het sterke middenveld van Arum, althans dat is wat ons is bijgebleven van de voorgaande edities, onschadelijk gemaakt. Dit resulteerde wel in een gele prent voor onze spits ‘Rikkert’. Aangekomen in minuut 40’, een corner van ‘Daddy’ die panklaar op het hoofd van ‘Bassie’ werd gelegd, 1-0 Hielpen! Loon naar werken!! Bassie, een van de ervaren rotten in het team van Hielpen maakte zijn eerste voor onze SV, dat er nog velen mogen volgen! De 1-0 stand was terecht maar wel een magere afspiegeling van de krachtverhoudingen in de eerste helft. gingen we rusten met maar een doelpunt marge? Nee, denk het niet… dacht Douwe ‘De Do’. In minuut 45’ mocht hij aanleggen vanaf een meter of dertig. De keeper van Arum had last van het heerlijk schijnende winterzonnetje in Hielpen. Daarom schroomde ‘De Do’ niet en pegelde de bal heerlijk in het dak van het doel! 2-0 Hielpen en met deze stand werden de kleedkamers opgezocht. In de rust werd de moegestreden ‘Sjans’ vervangen door ‘Likjen Jappe’. Verder ging Hielpen de tweede helft ongewijzigd in.

De tweede helft was iets onrustiger dan de eerste helft. Arum was naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. Hielpen werd hierdoor iets minder nauwkeurig en er werd niet zorgvuldig afgerond. Qua kansen had Hielpen de eerste helft al met 4-0 voor moeten staan, ware het niet dat wij ongelofelijk goed van aard zijn en we de tegenstander ook een leuke middag gunnen. In minuut 65’ de rentree van ‘Abba’ op de velden. ‘Abba’ zijn hand is weer genezen na een klein akkefietje met een onvriendelijke muur. De sterk spelende ‘Rikkert’ die de laatste tijd het plekje in de spits goed heeft ingevuld maakte plek voor ‘Abba’. De gretigheid van ‘Abba’ spatte eraf, vond ook scheidsrechter Koole. Die beloonde dit met een gele prent. De scheidsrechter die hetzelfde tenue als voorgaande jaren gebruikt, schijnt tijdens sinterklaas bij te verdienen als zwarte Piet. De twee vrije tijdsbestedingen van deze beste man haalde hij zaterdagmiddag even door elkaar. In plaats van pepernoten te strooien werd er het laatste gedeelte van de wedstrijd gestrooid met kaarten.

Zo ook in minuut 72’. ‘Sopleppel’ op avontuur. Iedere wedstrijd is er wel een rush van onze Sjoerd. Prachtig om te zien vanaf de zijkant hoe deze man zijn innerlijke Messi tevoorschijn haalt en begint te lopen met de bal. Deze rush eindige ietwat ongelukkig, met een rode prent. Onnodig. Zoals ik eerder benoemde zijn wij soms iets te vriendelijk voor de tegenstander. Zo nu ook, de gasten mochten met 11 tegen 10 proberen een 2-0 achterstand proberen weg te poetsen. Trainert reageerde op de rode prent; ‘Mountain’ en ‘Mo’tje’ kwamen het veld in voor ‘De Do’ en ‘Daddy’. Nog geen twee minuten later nadat Hielpen met een man minder kwam was de aansluitingstreffer daar. Via een aanval over de linkerkant van Arum werd er een speler vrijgespeeld die hem in het netje kon leggen. Een vermeende buitenspelgoal, onze grensrechter stond met de vlag omhoog. Scheidsrechter Koole, die niet buiten de middencirkel is geweest met z’n iets te strakke tenue, had het op zijn manier beter gezien. 2-1, de goal bleef staan. Wat is het beste antwoord op zo’n moment? Juist, je gelijk halen door hem in het andere netje te leggen. Een bal die over de verdediging viel werd op waarde geschat door ‘Likjen Jappe’ hij zette de 3-1 op het scorebord!

Een fijne marge van twee bij ingaan van het laatste kwartier van de wedstrijd. ‘Mr. Pizza’ had zijn handen vol aan de gevaarlijkste man van Arum, Kevin Jaarsma. Dit resulteerde voor hem ook in een gele kaart. Uit de vrije trap die daarop volgde bracht ‘Meiland’ goed redding. ‘Mo’tje’ en ‘Likjen Jappe’ kregen van de heer Koole ook een geel prentje. Als het pepernoten waren geweest waren we er iets contenter mee geweest. Ik laat achterwege waar deze waarschijnlijk zijn gebleven.

Slotakkoord was voor Arum. Linksbuiten Jaarsma rondde af en bracht de spanning terug voor het resterende gedeelte van de wedstrijd. In een counter in de laatste minuut ging ‘Abba’ op de keeper af, die hem onderuit haalde. Pure penalty, zo gaf de keeper van Arum, die ook een aardig potje stond te keepen, na de tijd aan. De heer Koole wou deze beslissing niet nemen en besloot daarom maar om af te fluiten.

Met hangen en wurgen op het laatst zijn de drie punten veilig gesteld door Hielpen. De eerste overwinning in drie seizoenen op Arum. Een wedstrijd die Hielpen al veel eerder in het slot had moeten gooien. Maar, we mogen omhoog kijken. Om het eerste gedeelte van het seizoen positief af te sluiten, reizen we volgende week af naar Sneek. Hier is LSC om 17:00 uur de tegenstander. Hopelijk zien we jullie daar langs de lijn… het schijnt in ieder geval een goede derde helft te worden. Onze vrienden uit Sneek hebben het een en ander geregeld voor na de wedstrijd, dus kom dat zien!